Lenke til forsiden

Fisketips

Din Turs fisketips

Når du bestiller en fiskeferie av Din Tur er du garantert høy standard på overnatting, båter, sløyefasiliteter samt førsteklasses beliggenhet i forhold til de beste fiskeplassene. Den jobben og tilretteleggingen har vi allerede gjort for deg. Den beste og mest spennede jobben har vi spart til deg - nemlig å utforske og fange drømmefisken på egenhånd.

Selv om vi i Din Tur har tilrettelagt alt for å oppfylle din fiskedrøm, kreves det at du som fisker forbereder deg godt. God kunnskap om arter, fiskeutstyr og fiskemetoder er viktige faktorer om du skal lykkes, i tillegg må du ha en god porsjon tålmodighet og utholdenhet. Lokalkunnskap er kansskje det aller viktigste, og den besitter vår vertskap, og deler gjerne med deg.

Det finnes en skog av prefernase hva angår valg av utstyr og metoder. Derfor ønsker vi å dele noen tips og erfaringer i generelle ordlag. Vi håper du finner vår tips nyttige og hjelpsome i dine forberedlesler til neste fiskeferie med Din Tur.

Riktig valg av stang og snelle

ALLROUND FISKESTANG: Det finnes dessverre grenser for hvor mange fiskestenger du kan ha med deg på tur. Skal du kun ta med ën enste stang, anbefaler vi en middels kraftig havfiskestang med lengde på 1.80 – 2,30 meter. Stangens aksjon bør være på 20 - 30 lbs. Dette er et tilstrekkelig valg i de aller fleste fiskesituasjoner.

LETT UTSTYR: For de mer erfarne og ivrige kan de supplere med ei lett haspelstang i lengde 2.15 – 2.40 meter, og en haspelsnelle i størrelseorden 4000- 5000. Det bør kunne spoles på 250-300 meter multifilament snøre med bruddstyrke på 10-20 kg (tilsvar PE klassen 1.7 – 2,0). Stangens kastevekt bør være inntil 200 gram, samt egnet for fiske ned til ca. 35 -50 meters dybde.

TUNGT UTSTYR: Stang på 1.80 – 2.25 meter med aksjon på 30 -50 lbs gjør deg godt rustet til tyngre sportsfiske i sjøen. Disse krever ei snelle (multiplikatorsnelle mest vanlig) med utveksling som gjør det lett å sveive opp tungt agn fra store dybder. Snellen burde har kapasitet på inntil 500 meter multifilament med bruddstyrke 25 – 30 kg i kg (PE klassen 3-4). Da fisker du fint ned til 300 meter dyp og kan ha opptil 1 kg søkke/agn. 

SNELLE: PÅ genrelt grunnlag kan vi anbefale følgende snelledimensjon. Havfiske Snelle i størrelse 10-25 er trenden i dag. Disse snellene tar inntil 300-400 meter multifilament i PE- klassen 1,5 – 3.5. med 18-30 kg bruddstyrke. Dette utstyret er godt egnet for fiske ned til 100 meter med opptil 400 gram pilk og gummifisk.

Multiplikatorsnelle Haspelsnelle


Allround fiskestang til multiplikatorsnelle


Lett fiskestang til kasting med haspelsnelle

Riktig valg av snøre

Multifilament snøre (flettet snøre): På grunn av store dybder og strømmer er multifilament det eneste som er godt egnet for sjøfiske i Norge. Multifilamentsnørene er nesten helt” stumt”, dvs. uten strekk/minne, noe som gjør at en opplever svært god kontakt agnet. Mange av snørene er merket med ulike farger, som skifter etter hver tiende meter. På generelt grunnlag anbefaler vi snører med diameter på 0,20-0,30mm. Større diameter betyr mer strøm i snøret og tyngre pilker/søkker er nødvendig. Et snøre med for tykt dimeter og kraftig bruddstyrke vil også gi større utfordringer om du setter agnet fast i bunn. 

Mange produsenter av multifilament oppgir snørene i såkalte PE-klasse (se tabell til venstre).

Nylon: Det er vanlig å benytte seg en fortom. Fortommen er snøret mellom agnet/taklet og multifilament snøret - en stanglengde er vanlig å benytte. Fortommen er tradisjonelt nylonsnøre (monofilamentsnøre), og det er vanlig å benytte snøre med diameter mellom 0,40 – 0,50 mm. Men diamter kan kan variere fra 0,25 – 1,25 mm, alt etter hva du fisker etter samt type takle/agn. Nylonsnører har god kvalitet og er relativt rimelig i Norge. Det er viktig å kjøpe et snøre som tåler strekk, brekk og har god knute kvalitet. Vi anbefaler videre at fortommen av nylon byttes regelmessig på grunn av at slitasje.

Monofilament er hardmon


Virvler: Du bruker mange virvler på din fiskeferie. Det er meget klokt å kjøpe de av høyeste kvalitet. Hvert år er det mange som mister drømmefisken på grunn av dårlige virvler. Poenget er å kjøpe virvler som beholder formen (låser seg) når trykket på snøret øker. Her anbefales crosslook virvler som holder meget godt, eller en kombinasjon av virvler med ring som gir en sterk forbindelse.

P

Solide knuter

Agn

I Norge brukes nesten bare pilker. De fleste pilkene som selges i Norge er av svært høy kvalitet, og samtidig svært dyre. Noen lager egne pilker, eller finner billigere imitasjoner. Det viktigste er å sørge for at splittingene og trippelkrokene er av god kvalitet. En enkel måte å teste dette på er å holde kroken i den ene hånda og pilken i den andre, dra i hver sin retning og en dårlig ring vil åpne seg eller bli deformert øyeblikkelig. Gode ringer og kroker er litt dyrere, men vil utgjøre en stor forskjell i det øyeblikket du har en virkelig sværing på kroken. Hvilke pilker man skal bruke er avhengig av mange forhold eks. dybder, avdrift, sene og årstiden. Når Torsken beiter på småkrabber, så anbefales en gul/rød pilk, er det mye sild i sjøen, så anbefales blankere pilker. På grunt vann, så vil vi bruke pilker med mye farger og som skjener litt. På større dyp eks. over 30 m. er kompakte pilker, gjerne med litt selvlysende materialer et godt valg. En bør bruke så lett pilk som mulig etter dybde og avdrift.


Eksempel på tradisjonelle pilker

 

Gummifisk:

De siste årene har trenden gått mere bort fra pilk når det gjelder fiske etter kveite og stortorsk. Gummifisk i ulike størrelser, farger og vekter har viste seg å gi best resulatet.

Video

https://youtu.be/EIbUokRlFwo

Søkker og montagen

I Norge er sportsfiske med naturlig agn lite vanlig blant lokalbefolkningen. Ta derfor med på fisketuren alt du behøver av søkker. For dypvannsfiske etter uer og lange etc er 300 – 800 g passe.

   

Søkker med ulik vekt

Det finnes ulike reskskap for landing av fisk (få fisk ombord i båten). Det mest vanlige redskapet er klepp, som finnes i forskjellige lengder og kraftighet. Store haikroker eller tauløkker brukes også, særlig i forbindelse med kveitefiske.