Booking Help: (+47) 74 07 30 00Monday to Friday 8am to 3:30pm CEST
[ Lukk vindu ]
Sykkel, Møst Sjøbuer

Sykkel Frei og Kristiansund. På Frei er det store kontraster, skoger med grov og fin furu og jordbruk på innersia samtidig som det på yttersia er nakne berg og karrig natur ut mot havet.

Sykkel Frei og Kristiansund.

 

På Frei er det store kontraster, skoger med grov og fin furu og jordbruk på innersia samtidig som det på yttersia er nakne berg og karrig natur ut mot havet. Fra gammelt av bygde folket husa slik at de var i kontakt med sjøen som var den viktigste leveveien og slik er det i dag også. Så å si all bebyggelse er rundt strandsonen på Frei. Lite trafikkerte veier går rundt øya mens hovedveien går tvers over.

 

Noen av attraksjonene eller kulturminnene som du kan oppleve underveis på Frei kan være:

 

Langs Freistranda ligger ei rekke relativt store gravrøyser. Området skiller seg ut som et av de stedene på Nordmøre med den største samlingen av store røyser. Disse røysene fremstod en gang som ruvende monument, lett synlig for sjøfarende. Her er store rundrøyser og enkelte langrøyser, de siste oppfattet som skipsgraver. I dag er det bare rester igjen av disse røysene.

Elvakleiva finner du på Skottneset på nedre Frei, et stykke øst for utløpet til Freielva. Her ligger et fornminne, en steinring/steinsetning på ei lita grasslette nord for en bergrabb. Denne steinsetningen er et av Freis spennende fortidsminner fra jernalderen mest sannsynlig fra midten av eldre jernalder. Elvakleiva er lett tilgjengelig med sykkel.

Storsteinen eller ″Helleren″ ligger på østsiden av Husøya, ca. 50 meter opp for ei større vik, Rognvika i Bolga. Terrenget skråner bratt ut for helleråpningen ned mot fjæra - med god utsikt over Bolgsvaet. Steinen er ei stor steinblokk med et tverrmål på ca. 30 m. ″Helleren″ i Rognvika er altså et særegent landskapselement, og et spennende turmål særlig for barn. Ta dem med til et annerledes turmål, og ″tak″ over hodet er dere sikret selv om det skulle komme nedbør.

 

Kvalvik fort ble påbegynt av tyskerne, våren 1943 og var ikke ferdig da freden kom. Batteriets oppdrag var å hindre innseilingen til fjordene samt ha kontroll med Omsundet. Kvalvik Fort var ett av 400 kystfort som til sammen utgjorde ″Festung Norwegen″. I dette området er det mange turstier og det er også fint å sykle på en del av stiene.

 

Rastarkalv. Området ligger ved Frei kirke på sørsiden av øya. Det er satt opp informasjonsskilt om slaget på Rastarkalv i 955 e.Kr. På ″Freidarberg″ er det reist 3 bautasteinar til minne om bonden og krigaren Egil Ullserk.

3 skipsrøyser og 4 gravrøyser vitnar om slaget på Rastarkalv som stod i år 955 e kr.

Skipsrøysene er ovale og 15 m lange, og 10 m brede og omlag 1.5 m høge.

 

Sykkelrutene på Frei er relativt lette å sykle uten store høydevariasjoner, har mange muligheter for rasteplasser underveis og gir deg mange kultur og naturopplevelser.

divider

Utstyr til leie.

Vertskapet har 5 sykler for utleie

divider
Klikk på bilde for å åpne galleri.
Møst Sjøbuer
Copyright © 2010-2020. All written and photographic content on these web-sites are copyrighted DIN TUR AS by norwegian law. Unauthorized use will be considered as theftery, and will be reported.
You are free and welcome to link to any of our articles and destinations anytime.