Lenke til forsiden

Fisketips

Din Turs fisketips

Når du bestiller en fiskeferie av Din Tur er du garantert høy standard på overnatting, båter, sløyefasiliteter samt førsteklasses beliggenhet i forhold til de beste fiskeplassene. Den jobben og tilretteleggingen har vi allerede gjort for deg. Den beste og mest spennede jobben har vi spart til deg - nemlig å utforske og fange drømmefisken på egenhånd.

Selv om vi i Din Tur har tilrettelagt alt for å oppfylle din fiskedrøm, kreves det at du som fisker forbereder deg godt. God kunnskap om arter, fiskeutstyr og fiskemetoder er viktige faktorer om du skal lykkes, i tillegg må du ha en god porsjon tålmodighet og utholdenhet. Lokalkunnskap er kansskje det aller viktigste, og den besitter vår vertskap, og deler gjerne med deg.

Det finnes en skog av prefernase hva angår valg av utstyr og metoder. Derfor ønsker vi å dele noen tips og erfaringer i generelle ordlag. Vi håper du finner vår tips nyttige og hjelpsome i dine forberedlesler til neste fiskeferie med Din Tur.

Riktig valg av stang og snelle

ALLROUND FISKESTANG: Det finnes dessverre grenser for hvor mange fiskestenger du kan ha med deg på tur. Skal du kun ta med ën enste stang, anbefaler vi en middels kraftig havfiskestang med lengde på 1.80 – 2,30 meter. Stangens aksjon bør være på 20 - 30 lbs. Dette er et tilstrekkelig valg i de aller fleste fiskesituasjoner.

LETT UTSTYR: For de mer erfarne og ivrige kan de supplere med ei lett haspelstang i lengde 2.15 – 2.40 meter, og en haspelsnelle i størrelseorden 4000- 5000. Det bør kunne spoles på 250-300 meter multifilament snøre med bruddstyrke på 10-20 kg (tilsvar PE klassen 1.7 – 2,0). Stangens kastevekt bør være inntil 200 gram, samt egnet for fiske ned til ca. 35 -50 meters dybde.

TUNGT UTSTYR: Stang på 1.80 – 2.25 meter med aksjon på 30 -50 lbs gjør deg godt rustet til tyngre sportsfiske i sjøen. Disse krever ei snelle (multiplikatorsnelle mest vanlig) med utveksling som gjør det lett å sveive opp tungt agn fra store dybder. Snellen burde har kapasitet på inntil 500 meter multifilament med bruddstyrke 25 – 30 kg i kg (PE klassen 3-4). Da fisker du fint ned til 300 meter dyp og kan ha opptil 1 kg søkke/agn. 

SNELLE: PÅ genrelt grunnlag kan vi anbefale følgende snelledimensjon. Havfiske Snelle i størrelse 10-25 er trenden i dag. Disse snellene tar inntil 300-400 meter multifilament i PE- klassen 1,5 – 3.5. med 18-30 kg bruddstyrke. Dette utstyret er godt egnet for fiske ned til 100 meter med opptil 400 gram pilk og gummifisk.

Multiplikatorsnelle Haspelsnelle


Allround fiskestang til multiplikatorsnelle


Lett fiskestang til kasting med haspelsnelle

Riktig valg av snøre

Multifilament snøre (flettet snøre): På grunn av store dybder og strømmer er multifilament det eneste som er godt egnet for sjøfiske i Norge. Multifilamentsnørene er nesten helt” stumt”, dvs. uten strekk/minne, noe som gjør at en opplever svært god kontakt agnet. Mange av snørene er merket med ulike farger, som skifter etter hver tiende meter. På generelt grunnlag anbefaler vi snører med diameter på 0,20-0,30mm. Større diameter betyr mer strøm i snøret og tyngre pilker/søkker er nødvendig. Et snøre med for tykt dimeter og kraftig bruddstyrke vil også gi større utfordringer om du setter agnet fast i bunn. 

Mange produsenter av multifilament oppgir snørene i såkalte PE-klasse (se tabell til venstre).

Nylon: Det er vanlig å benytte seg en fortom. Fortommen er snøret mellom agnet/taklet og multifilament snøret - en stanglengde er vanlig å benytte. Fortommen er tradisjonelt nylonsnøre (monofilamentsnøre), og det er vanlig å benytte snøre med diameter mellom 0,40 – 0,50 mm. Men diamter kan kan variere fra 0,25 – 1,25 mm, alt etter hva du fisker etter samt type takle/agn. Nylonsnører har god kvalitet og er relativt rimelig i Norge. Det er viktig å kjøpe et snøre som tåler strekk, brekk og har god knute kvalitet. Vi anbefaler videre at fortommen av nylon byttes regelmessig på grunn av at slitasje.

Monofilament er hardmon


Virvler: Du bruker mange virvler på din fiskeferie. Det er meget klokt å kjøpe de av høyeste kvalitet. Hvert år er det mange som mister drømmefisken på grunn av dårlige virvler. Poenget er å kjøpe virvler som beholder formen (låser seg) når trykket på snøret øker. Her anbefales crosslook virvler som holder meget godt, eller en kombinasjon av virvler med ring som gir en sterk forbindelse.

P

Solide knuter

Redskap for landing av fangst

Det finnes ulike reskskap for landing av fisk (få fisk ombord i båten). Det mest vanlige redskapet er klepp, som finnes i forskjellige lengder og kraftighet. Store haikroker eller tauløkker brukes også, særlig i forbindelse med kveitefiske.

Kniv og tang

Det er også viktig at du alltid har en skarp kniv om bord, som først og fremst er nødvendig for å bløgge og sløye fisk, men som også kan være livsviktig i andre situasjoner. Du bør også alltid ha med deg en god tang for å løsne eventuelle dypsittende kroker i fisken. Ei splittring-tang er også lurt å ha med når du fisker og skal endre takle- og korkoppset.

Vi anbefaler også et såkalt fightbelt som beskytter mot blåmerker og gir deg mer stabilitet under fiske.  


Praktiske fisketips

En svært viktig faktor i havfiske er flo og fjære. Tidevannet er en svært avgjørende faktor for suksess eller fiasko. Forholdene ved de ulike fiskeplassene endrer seg ofte med tidevannet, og samme fiskeplass kan vise seg fra to forskjelligge på grunn av tidevannet. Derfor er det lurt å følge med på tidevannstabellen for ditt aktuelle fiskeområde - den kan gi deg mye nyttig info om hvilke plasser som er aktuelle å fiske på ulike tidspunkt.

Når du nærmer deg fiskeplassen er det viktig å være sikker på at du vet hvilken retning vinden blåser fra, slik at du kan bestemme retning du vil drive over fiskeplassen. De fleste steder fiskes ved å drive fra grunt til dypt vann, for å unngå å sitte fast i bunnen eller skade snøret.

Det er forskjellige metoder for å jakte på fisken, den mest kjente og tradisjonelle måten er klassisk fiske med en plik. En pilk fiskes ved å slipp den ned til bunn eller ønsket vannlag, for så å løfte den opp og ned ved hjelp av fiskestangen. Denne metoden er svært effektiv for torsk, sei og hyse. Noen sportsfiskere pynter også pilken med agn (eks.seifilet). Fiske med agn på pilk er ofte vellykket på de fleste bunnfiskarter som lange, brosme eller uer.

Skal du fiske etter sei, er det ofte innsveiving som gjelder. Du slipp ut agnet til ønsket dybde og sveiver agnet til deg - gjerne med stor hastighet. Ved kveitefiske slipper du gummifisken ned til bunnen og sveiver sakte inn helt opp til overflaten med korte stopp innimellom. Har du ikke napp gjentar du det flere ganger. Det er viktig at du beveger gummifisken hele tiden, og unngår store bevegelser da kveita vil følge gummifisken lenge før dem bestemmer seg for å bite på.

En annen populær metode er å fiske med naturlig agn. Her finnes det også mange forskjellige varianter agn-rigger for uer, kveite, lange/brosme, lysing eller steinbit. Det benyttes ofte fiskefilet med enkeltkroker som fiskes rett over bunnen.

Hvis du ønsker å fiske uer, brukes ofte et redskap som kalles uersnik sammen med agn. Uersnik er et snøre (tackle) på inntil 10 meter med mange kroker som agnes. Fordelen med lengden på sniken er at du søker raskere og mer effektivt søker gjennom ulike vannlag. Uer står ofte opptil 20-40 meter over bunnen.

Hvis du følger alle disse tipsene, er det ingenting som står i veien for å fange din drømmefisk.


Skitt fiske!

Til toppen

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙